2017

debats2017-cartellA3-difusioOK10 anys de la llei de serveis socials: i ara què?

L’11 d’octubre de 2007 entrava en vigor la Llei 12/2007, de Serveis Socials. Ho feia un any més tard que el Congrés dels Diputats hagués aprovat la Ley 39/2006, coneguda popularment com la llei de la dependència.

L’aprovació d’aquestes dues lleis va suposar una alenada d’aire fresc i optimisme entre els professionals dels serveis socials. Per fi, després de tants anys de desplegament de l’estat social, democràtic i de dret fixat en la Constitució Espanyola, havia arribat el torn dels serveis socials.

Fins aquell moment, l’estat del benestar s’havia desenvolupat fonamentalment en tres pilars: la salut, l’educació i les pensions. Havia arribat l’hora de construir un veritable sistema públic que superés la metàfora dels serveis socials com el “cotxe escombra”; un simple nivell subsidiari i reactiu on s’hi dirigien aquells que havien estat exclosos dels pilars fonamentals. Els serveis socials es convertirien en un pilar més, amb les corresponents assignacions pressupostàries que permetessin desenvolupar autèntiques polítiques públiques amb vocació universal, preventiva i emancipadora.

Aquest escenari, però, que s’havia començat a perfilar amb l’aprovació de les dues lleis, i el desplegament de l’anomenat Sistema Català de Serveis Socials, va topar amb la cruesa de la crisi econòmica del 2008. Els serveis socials van veure frenada la seva progressió i, alhora, van constatar com augmentaven de manera exponencial les demandes de la societat, i sense els recursos adients per poder donar respostes.

L’edició dels debats d’aquest any pretén valorar quin ha estat el desplegament de les polítiques de serveis socials des del 2007. En aquests anys hi ha hagut desencisos, però també passos notables que no s’han de menysprear. Quins canvis ha significat l’aprovació i el desplegament de la llei? Quin és l’escenari actual? I, sobretot, quina perspectiva es dibuixa per al Sistema Català de Serveis Socials?

Programa2017

Cartell2017