Programa 2017

10 anys de la llei de serveis socials: i ara què?

debats2017-laberint10L’11 d’octubre de 2007 entrava en vigor la Llei 12/2007, de Serveis Socials. Ho feia un any més tard que el Congrés dels Diputats hagués aprovat la Ley 39/2006, coneguda popularment com la llei de la dependència.

L’edició dels debats d’aquest any pretén valorar quin ha estat el desplegament de les polítiques de serveis socials des del 2007. En aquests anys hi ha hagut desencisos, però també passos notables que no s’han de menysprear. Quins canvis ha significat l’aprovació i el desplegament de la llei? Quin és l’escenari actual? I, sobretot, quina perspectiva es dibuixa per al Sistema Català de Serveis Socials?

Programa2017

DEBAT 1. Context i procés d’elaboració de la llei. Anàlisi de la llei.
23 de març de 2017
Presentació i conducció: Maite Vallejo, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya

Anàlisi de la Llei de serveis socials en retrospectiva. Xavier Pelegrí, professor de serveis socials a la Universitat de Lleida.

La Llei de serveis socials: una experiència pionera de participació ciutadana. Quim Brugué, Catedràtic de Ciència Política i professor de treball social a la Universitat de Girona.

El context d’elaboració i aprovació de la Llei. Martí Masferrer, Director gerent de la Fundació Salut Empordà. Ex Director General de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.


DEBAT 2. Derives de l’acció social entre la crisi i el desplegament de la llei.
30 de març de 2017
Presentació i conducció: Marc Geronès, Ajuntament de Girona

¿Ho farem possible perquè no sabem que és impossible? La gestió dels serveis socials versus l’acció social: reflexions en veu alta. Rosa Maria Alemany, Responsable en l’àmbit de l’acció social i els serveis socials a l’administració local i docent de la Universitat de Barcelona.

Una dècada de turbulències als serveis socials bàsics. Mercè Ginesta, Coordinadora de Benestar Social de l’Ajuntament de Pineda de Mar, professora associada del Grau en Treball Social (UdG) i membre de la Comissió de Serveis Socials Bàsics del TSCAT.

De la normalitat dels serveis socials a la dignitat de les persones. Bru Pellissa, President de la Fundació SER.GI.


DEBAT 3. Línees innovadores en el model de serveis socials. Expectatives en el món de les pràctiques.
6 d’abril de 2017
Presentació i conducció: Jordi Solé, Cap del Servei d’Atenció a les Persones del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona.

El Model de Serveis Socials Bàsics: establiment d’un marc d’actuació comú. Xavier Delgado, Coordinador de Programes d’Inclusió i Cohesió Social, Direcció General de Protecció Social, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Atenció integrada a Catalunya: present i futur. Ester Sarquella, comitè operatiu del Pla interdepertamental d’atenció i interacció social i sanitària, Generalitat de Catalunya.

Treball comunitari i serveis socials: límits i possibilitats. Marta Ballester, professora de Treball Social de la Universitat de Barcelona.