Participants 2014

Adelantado, José. Professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Professor titular del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1992. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i Doctor en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves àrees d’interès són l’estructura social i l’Estat del Benestar. Vinculat a diversos projectes I+D nacionals i europeus sobre temes com mercantilització i estructura social, rentes mínimes, habitatge, protecció social (pensions, desocupació), serveis socials, models d’Estat de Benestar i política social a la Unió Europea.

Alsinet, Carles. Professor de Psicologia de la Universitat de Lleida
Professor titular de la Universitat de Lleida. Doctor en Psicologia. Fou director de Serveis a les Persones, Ocupació, Cultura, Educació i Esports de l’Ajuntament de Lleida.

Cruz, Helena i Blanco, Ismael. Membres de l’equip de recerca del projecte Barri i Crisi de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (Universitat Autònoma de Barcelona)

Barris i Crisi. Projecte sobre dinàmiques de segregació urbana i innovació social davant la crisi.  Es tracta d’una recerca que diagnostica els efectes i les conseqüències socials de la crisi, i també les respostes que s’hi estan donant des dels barris.
Les anàlisis que s’han fet fins ara sobre els impactes socioeconòmics de la crisi a Catalunya han posat l’accent en variables com la pobresa, l’atur i les desigualtats de renda. El coneixement dels impactes específics de la crisi sobre els barris desafavorits, en canvi, és escàs. Aquesta recerca té com a primer objectiu estudiar quins impactes té la crisi econòmica i financera actual sobre la configuració socioespacial dels municipis catalans i, més concretament, quins efectes té sobre dinàmiques de segregació i de degradació urbana ja observades en el context precrisi. El segon objectiu és observar el tipus de respostes que, des dels mateixos barris, s’estan donant a aquesta situació i, més concretament, quins són els factors que contribueixen a la resiliència dels barris davant la crisi.

García Manrique, Ricardo. Professor de Filosofia del Dret de la Universitat de Barcelona
Professor titular de Filosofia del Dret de la Universitat de Barcelona. Doctor en Dret. Les seves àrees de recerca són els drets humans, la discriminació per raó de sexe, els drets socials, la bioètica i les relacions entre dret, cinema i literatura. Actualment participa en el projecte “Aspectes ètics, jurídics i socials implicats en l’obtenció, ús i emmagatzematge de les mostres d’ADN i altres tècniques biomètriques d’identificació”. És membre de l’Observatori de Bioètica i Dret de la UB i del Grup de Recerca Consolidat “Bioètica, dret i societat”.

Ginesta, Mercè. Professora de Treball Social de la Universitat de Girona
Professora associada al Grau de Treball Social de la Universitat de Girona. Antropòloga, Sociòloga i Treballadora Social. Màster en Ètica Aplicada a la Intervenció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària. Coordinadora de la Comissió de Serveis Socials Bàsics del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya des del 2011. Treballadora Social a l’Ajuntament de Pineda de Mar del 1993 al 2001. Coordinadora de Benestar Social de l’Ajuntament de Pineda de Mar del 2001 al 2013.

Grup de Periodistes Ramon Barnils
Punt de trobada per a periodistes que comparteixen una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans. Després d’uns anys de trobades informals, i poc després de la mort de Ramon Barnils, el col·lectiu es va constituir formalment el febrer de 2002 prenent el nom de qui consideren referència d’autoexigència professional i de coherència ideològica. Actualment, des del Grup de Periodistes Ramon Barnils treballen en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi, que uneixi la cultura i la llengua. Un espai que, reivindiquen, cal que sigui reconegut política i administrativament.
Entre els seus projectes destaquen els Anuaris Mèdia.cat: els silencis mediàtics, que publiquen anualment i són d’accés lliure al seu lloc web.

Ribó, Rafael. Síndic de Greuges de Catalunya

Solà, Carles. Periodista especialitzat en diversitat cultural i immigració
Director del programa Tot un món de TV3 i vicepresident de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual del Consell Audiovisual de Catalunya. Membre del grup motor de Diverscat en Acció. Membre de l’Executiva de la Plataforma per la Llengua. Solà és també impulsor del projecte Corresponsals de les migracions. Com abordar la cobertura d’un fet global?. El projecte consisteix a traduir i adaptar al context català el llibre Couvrir les migrations (2011), del professor i periodista Jean-Paul Marthoz, una obra imprescindible per a qualsevol periodista o analista de les migracions. Quins són els reptes de qui comunica? A quins actors cal aproximar-se? Quins dilemes sobre els drets humans estan en joc? El llibre, que parteix de l’experiència de desenes de periodistes, testimonis d’ONGs i col·lectius, documentació de persones expertes i/o experimentades, etc. aborda temàtiques sovint oblidades com ara les importants migracions Sud-Sud o aspectes més concrets com ara les tècniques periodístiques per obtenir les informacions (d’investigació, d’infiltració).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s